Proiectare Generativa cu Creo

Proiectare Generativa cu Creo

Proiectarea generativa promite sa revolutioneze produsele si modul in care acestea sunt realizate.
Bazandu-se pe puterea de calcul in cloud si pe inteligența artificiala, tehnologia creeaza idei de produse diferite de orice ar putea inventa inginerii fara o astfel de tehnologie.
Cum anume? Iata elementele de bază:

Ce este Proectarea Generativa?

Ce este Proectarea Generativa?
Proiectarea generativa este tehnologia cu ajutorul careia modelele 3D sunt create și optimizate de catre software. Procesul
se bazează pe un set de tehnologii, printre care optimizare topologica și simulare, care lucrează împreună, dar sub controlul inginerul proiectant. Folosind un proces interactiv, utilizatorul stabilește cerințele pentru model, cum ar fi procese de fabricație, încărcări și constrângeri. Software-ul va produce apoi în mod autonom un set de alternative de proiectare care îndeplinesc aceste cerințe.

De exemplu: Să presupunem că compania dvs. are capacitatea de a produce o piesă prin frezare, turnare sau fabricatie aditivă.
Ce proces de fabricatie și ce materiale sunt optime pentru piesa pe care o proiectați? Pentru a găsi cea mai bună soluție, puteți folosi proiectarea generativa,
care va arata posibilele combinații de materiale și metode de fabricație. La final, dvs. o alegeti pe aceea care se potrivește cel mai bine cerințelor și, pornind de aici, imbunatatiti. Asta nu înseamnă că proiectantul de acum nu mai are ce face . Proiectarea generativa nu înlocuiește proiectantul ci este doar o completare a procesului de proiectare. Sunt o mulțime de decizii ce trebuie luate în legătură cu limitele de greutate, constrângerile fizice, disponibilitatea materialelor și așa mai departe.
Cu cât inginerul definește mai bine aceste criterii, cu atât sistemul poate descoperi mai bine posibile soluții și poate ajuta la crearea unor produse mai bune, mai inovatoare.
Din fericire, mai ales pentru începători, Creo îi poate ajuta să exploreze și constrângerile. De exemplu, puteți configura un model pentru imprimarea 3D și apoi încercați din nou pentru frezare in 3 axe. De aici, decideți care rezultat se potrivește cel mai bine bugetului, termenului de livrare, etc. și setați-l ca soluție optimă pentru a merge mai departe.

În Creo, puteți obține asistență suplimentară cu ajutorul extensiilor Creo Generative Topology Optimization (GTO) și Creo Generative Design Extension (GDX). Folosite împreună, aceste instrumente de proiectare generativă bazate pe inteligență artificială vă pot ajuta să dezvoltati produse inovatoare cu care sa va diferențiati pe piata, intr-un timp mai scurt si cu costuri reduse.

Mai multe despre acestea mai tarziu.

NOTĂ: deși proiectarea generativa este asociata adesea cu fabricatia aditivă, nu se limiteaza la asta. In Creo, veți găsi suport pentru ambele procese de fabricatie, aditiva si traditionala.

Ce probleme rezolva proiectarea generativa?

Proiectarea generativa oferă sute de opțiuni pentru un design inovator, într-un timp scurt, mai ales dacă software-ul folosește cloud pentru resursele de calcul.
Depinde apoi de utilizator să evalueze optiunile. De exemplu, chiar dacă două modele îndeplinesc specificațiile, opțiunea 1 ar putea avea o greutate mai mica, în timp ce opțiunea 2 ar putea fi puțin mai rezistenta. Ambele funcționează, dar e bine să ai optiuni.
In stanga un suport la un scaun de birou înainte de utilizarea proiectarii generative, in mijloc după, iar in dreapta, componenta în contextul ansablului.

Beneficiul evident este că proiectarea generativa aduce produse inovatoare pe piață în timp record. Desi poate nu sunt imediat evidente, proiectarea generativa aduce si alte beneficii semnificative companiilor care doresc:

  • Diferențierea pe piata a produsului.  Majoritatea ideilor de produse noi pornesc de la modele care au funcționat înainte. La acestea facem modificări progresiv și sperăm că vor fi atractive pentru clienți. Proiectarea generativa vă permite să ieșiți din aceasta rutina, si sa creati piese și produse noi, performante, care depășesc cerintele. În plus, nici nu sunt ușor de copiat de catre concurență.
  • Rezultate expert (chiar și de la ingineri începători).
    Îngrijorat de deficitul de competențe? Un inginer mecanic entry-level poate acum să creeze o piesă folosind proiectarea generativa, fără cunostinte extinse. Și daca sistemul returnează sute de soluții posibil adecvate? Tehnologia de proiectare generativă vă poate ajuta si sa filtrati rapid nenumăratele opțiuni de design.
  •  O fiabilitate optimizată.
    Efectuați o analiză de stres pentru modelul rezultat al proiectării generative, pentru a valida calitatea și durabilitatea acestuia. Acest lucru vă asigură că designul va funcționa si în lumea reală si va ajuta sa reduceti costurile de fabricatie si service.
  •  Valorificarea proiectelor vechi.
    Produsele mai vechi poate sunt încă funcționale, dar sunt ele si optimizate? E un lucru obișnuit ca inginerii să modifice proiecte din generații anterioare. Aici proiectarea generativa vă poate ajuta să optimizati modelele vechi, sa găsiți modalități de a îmbunătăți semnificativ rezistența componentelor, de a reduce greutatea totală și consumul de materiale.

O abordare mai rapidă și mai sigura in proiectare

Imaginați-vă că sunteți un producător important, iar.produsele dvs. noi au nevoie de luni de zile pentru a fi gata de lansare pe piata. Dacă inovația nu devine o parte importanta a strategiei companiei, in tot acest timp, cerințele mereu in schimbare ale clienților și concurența va vor depasi rapid.

Deci, ce poti face?

O idee este să aduci inteligența artificială (AI) în procesul de proiectare a produselor. Proiectarea generativa nu este mai mult decat un instrument, este o abordare solida in dezvoltarea de produse. Pentru început, proiectantii dvs. construiesc un „studiu”. Adică, definesc si incarca in aplicatie: problema pe care trebuie să o rezolve, constrângerile functionale, încărcările, materialele și metodele de fabricație posibile. Software-ul studiază problema, făcând nenumărate iterații și livreaza echipei de proiectare un set de soluții optime.
Rezultatele studiului sunt mai numeroase decât ar fi putut produce echipa singură. In plus sunt alternative creative de design pe care echipa nici nu le-ar fi luat în considerare. Și mai impresionant este că toate aceste modele îndeplinesc cerințele formulate initial.

Proiectarea generativa asadar va ajuta nu doar să produceti produse de calitate superioară; acestea vor avea componente mai usoare, realizate cu consum de materiale și costuri de productie mai reduse.

Proiectare generativa cu Creo

Instrumente pentru proiectare generativă și optimizare topologica sunt disponibile de mai multa vreme. In proiectarea cu Creo, fluxurile de lucru folosind proiectarea generativa pot fi mai sigure decât fluxurile de lucru tradiționale și iată de ce:

Integrați cerințele în modelul 3D.

Proiectarea oricarui produs începe cu un set de cerințe. Acestea pot fi determinate prin modele din ingineria sistemelor, legate de cerințele referitoare la produse gestionate în PLM. Sau puteți folosi cerințe pe care le-ați validat singur în proiecte anterioare. Ideea este că, în cazul proiectarii generative, aplicarea cerințelor referitoare la modelul dvs. este parte din pregatirea studiului. Din nou, fiecare soluție pe care studiul o livrează va îndeplini aceste cerințe.

 

Metoda de fabricație conduce procesul de proiectare.

De obicei, proiectați o piesă, validați si optimizati folosind instrumente de simulare și analiză, apoi predați piesa inginerului de fabricatie pentru câteva runde de feedback înainte ca proiectarea să fie finalizată.

Utilizand proiectarea generativa economisiti timp, deoarece cerintele de fabricatie sunt parte a studiului de la bun inceput si puteti fi siguri că proiectarea 3D incepe din cel mai bun punct posibil, înainte de a apela la expertiza de specialitate a colegilor dvs.

ACESTE CERINTE POT FI

  • O direcție pentru piesele realizate prin imprimare 3D.
  • O linie de separatie pentru piesele care vor fi realizate prin turnare sau injectie.
  • Un profil pentru piesele care vor fi realizate prin extrudare sau prelucrari mecanice

Generați mai multe optiuni de proiecatare, mai rapid.

Gândiți-vă la faza inițială de proiectare. Poate ati pornit de la cateva idei. Dar dacă sunteți ca majoritatea profesioniștilor, veți reveni rapid la ceea ce experiența dvs. a dovedit că va funcționa. Cu proiectarea generativa, software-ul iterează mult mai repede decât ar putea face oamenii, și o face fără a lua in considerare modelele anterioare.

Puteți modifica modelul rezultat în Creo.

Utilizand proiectarea generativă modelul piesei este creat ca geometrie B-rep – puteți continua sa lucrati la el în Creo la fel cum ați proceda cu oricare dintre modelele dvs. native Creo.

Produse si companii care folosesc deja proiectarea generativa

Inginerii încep deja să folosească software de proiectare generativă pentru a explora noi opțiuni de proiectare.

REDESIGNUL SUPORTULUI GE ARĂTAT ÎN ANIMAȚIA DE MAI SUS A fost 75% MAI UȘOAR DECÂT DESIGNUL ORIGINAL ȘI OPTIMIZAT PENTRU A RĂMÂNĂ ÎN STRINGUL DE RENDAMENT AL MATERIALULUI FOLOSIND DESIGNUL GENERATIV.

Cummins, lider mondial în proiectarea si fabricarea de motoare diesel și pe gaz natural, echipamente de generare a energiei si produse conexe, a reusit sa reduca consumul de material cu 10–15% in piesele proiectate folosind tehnologia generativa. Acest lucru i-a ajutat să îndeplinească obiectivele de cost si sustenabilitate.

Proiectare Generativa cu Creo

Proiectarea generativa promite să revoluționeze produsele și modul în care acestea sunt realizate. Bazându-se pe puterea de calcul in cloud si pe inteligența artificiala, tehnologia creează idei de produse diferite de orice ar putea inventa inginerii fara o astfel de tehnologie.

V-ar mai putea interesa:

TESTEAZA GRATUIT CREO 9.0

Creo Design Essentials cuprinde un set de functionalitati 3D CAD, puternice si usor de utilizat, optimizate pentru toate activitatile intalnite in procesul de dezvoltare a produselor.